Over ons

EEN BROKJE GESCHIEDENIS​

Ninove en de Omloop, een brokje aankomstgeschiedenis

Ninove is reeds jaren een trekpleister voor de recreatieve fietser, wielerprof of supporter. De Dendervallei en de uitloop van de Oostvlaamse hellingen, vormen één van de belangrijkste uithangborden van de wielerstad. Een perfect plaatje ook voor een aankomst van menige ééndaagse wielerklassieker, zo leek het vooraf geschreven in de wielerverhalen.

Van 1973 tot 2011 vormde de deelgemeente Meerbeke jaarlijks het decor voor de aankomst van Vlaanderens mooiste: de Ronde van Vlaanderen. Onder impuls van burgemeester Cosijns, Willy Verlé en zijn Aankomstcomité, groeide de finish van dit wielermonument niet alleen uit tot een professioneel wielerevent maar ook tot een feestelijk gebeuren in en rond de dorpskern. Dagen voor de grote dag omarmde en ademde Ninove de Ronde. De stad en haar legendarische Hallebaan drukten hun stempel op de wielergeschiedenis.

In 2012 verhuisde de aankomst van de Ronde naar Oudenaarde. Een spijtig gebeuren, maar geen stille dood voor het Aankomstcomité. De bittere pil bleek al snel een uitgelezen kans voor de organisatie om een nieuw wielerevent uit de grond te stampen. “ Flanders Cycling Events “ werd opgericht en eind 2011 werd het Internationaal Natour Criterium Ninove boven de doopvont gehouden. Zes edities lang kwamen talloze grote wielernamen naar de stad. De massa wielerliefhebbers kon in het centrum genieten van de passage van nationale en internationale helden uit het wielerpeleton. De winnaars van het Tourpodium op het criterium van de stad, het toonde de kracht en het wederzijds respect van organisatie en profwielrenner voor elkaar.

Het bloed kruipt echt waar het niet gaan kan, zo luidt het gezegde. De passie en oude liefde voor de wielerklassieker, stroomden ook door het bloed van de leden van Flanders Cycling Events. In 2017 tekenden Ninove en Flanders Classics een contract om de stad als nieuwe aankomstplaats van de Omloop het Nieuwsblad te laten fungeren. Een uitgelezen kans voor het team om onder deze organisatie hun schouders te zetten.

Het Omloop Finish team organiseerde in 2018 de aankomst van de openingsklassieker van het Belgische wielerseizoen. De finish lag op de legendarische Hallebaan in Meerbeke, met een knipoog naar de Ronde. Vanaf 2019 verhuisde de finish naar het centrum van de stad. In 2021 en 2022 werd door de coronacrisis de aankomst een beperkt gebeuren, maar in 2023 kijkt het organisatieteam reikhalzend uit naar deze wielerhoogdag voor Groot-Ninove. Het wordt terug een feestdag waar zowel de wielerfan thuis, langs het parcours of aan de finishlijn zal genieten van de wielerstrijd in en rond de Vlaamse Ardennen. Ninove blijft zijn stempel drukken op de wielerkaart, ook in de komende jaren.

Tot slot een extra dankwoord aan alle leden die door de jaren heen deze geschiedenis mee hielpen schrijven. Zonder hen kent dit verhaal geen continuïteit, met vallen, evalueren en terug opstaan. In het bijzonder een extra dank je wel aan wijlen Willy Verlé en Georges Doublet. Jullie kennis, passie, doorzettingsvermogen en liefde voor het wielrennen, zijn een extra boost die bij elke vergadering worden meegedragen en doorgegeven. Ninove blijft een grootse wielerstad, mede dankzij jullie.

1973

Organisatie RVV

Burgemeester Cosijns zet zijn schouders onder de organisatie van de aankomst van de Ronde van Vlaanderen in Meerbeke.

1973

1989

Willy Verlé

De burgemeester riep de steun in van Willy om hun Ronde-activiteiten uit te breiden.
1989

1999

Aankomstcomité

De Vereniging ‘Ronde van Vlaanderen Aankomstcomité vzw‘ werd geboren.

1999

1973 - 2011

Aankomst RVV Meerbeke

Nieuwe krachten hielpen bij de continuïteit van de jaarlijkse feestelijke happening op de Halsesteeweg.

1973 - 2011

2012 - 2017

Natour Criterium Ninove

De Ronde komt helaas niet meer aan in Ninove. De vzw veranderde zijn naam in ‘Flanders Cycling Events‘ en begon het Natour Criterium van Ninove te organiseren, én dit voor 6 edities.

2012 - 2017

2018

Omloop Finish Team

De finish van de Omloop Het Nieuwblad komt naar Meerbeke! Onze vzw wordt zo verder gezet onder de naam ‘Omloop Finish Team’.

2018

Vanaf 2018 tot zeker al 2025

Omloop in Ninove

De finish wordt verlegd en zal al zeker tot 2025 aankomen in het centrum van Ninove.

Vanaf 2018 tot zeker al 2025

ons bestuur

Voorzitter

Geo De Cleer

Ondervoorzitter

Johan Segers

Secretaris

Bartel De Schuyteneer

Public Relations / sponsoring

Carlos Maesenaere

LOGISTIEK/INFRASTRUCTUUR

Danny Van Der Massen

LOGISTIEK/INFRASTRUCTUUR

Erwin Herzeel

SOCIAL MEDIA

David Geeroms
Omloop Finish team vzw
Krepelstraat 6A
9400 Ninove

Onder. Nr.: BE 0470 248 278
BELFIUS: BE 85 0688 9496 8406
BIC: GKCCBEBB